Vår sajt bakar kakor!

För att förbättra användarupplevelsen på SkickaTårta.se använder vi cookies. Genom att fortsätta på sidan accepterar du användandet av cookies.

X
010-330 01 01
Mina sidor
Varukorg: 0
 

Vår älskade smörgåstårta fyller 50 år

skruf jonas ydén
Gunnar Sjödahl hos SVT och berättar om sin smörgåstårta.

 

Smörgåstårtan fyller 50 år och uppmärksammas på flera håll i olika medier. Gunnar Sjödahl som uppfann smörgåstårtan berättar om hur han en dag på 1960-talet kom på idén som visade sig bli en succé där han har sålt närmare 400.000 smörgåstårtor och även fått en dag utnämnd efter sig.

Fadern till vår svenska smörgåstårta


Gunnar Sjödahl anses vara fadern till smörgåstårtan som under 1960-talet gjorde mycket landgångar och då funderade på hur den kunde utvecklas med flera lager liknande en tårta.

– Vi gjorde mycket snittar och landgångar till högtider och begravningar. Jag började fundera om det inte skulle gå att göra som en riktig tårta med fyllning emellan. På den tiden fanns det inte så mycket mejerivaror som nu så jag provade mycket med majonnäs, leverpastej och kaviar, säger Gunnar.


Smörgåstårtan blev en omedelbar succé


I samma veva som Gunnar utvecklade sina idéer flyttade han till Östersund där han blev erbjuden jobb på Wedemarks konditori och tanken om smörgåstårtan hade slagit rot och han kunde inte släppa den. Gunnar började förfina sitt recept på smörgåstårtan och testade den på både arbetskollegor och sin fru.

- Jag kom fram till att den bästa kombinationen var bredbar ost med tillsatt smör i botten och krabbfyllning i det andra lagret. Sedan strök jag upp hela tårtan med smördegsströssel och garneringen tog form ganska snabbt, säger Gunnar.


Gunnar övertalade bagerichefen på Wedemarks att testa hans smörgåstårta och saluföra hans läckerhet till kunderna. Första dagen skar de upp smörgåstårtan i bitar och Gunnar som inte hade en aning om vad kunderna skulle tycka smög ner för att se deras reaktioner. Smörgåstårtan blev en omedelbar succé från dag ett och så här går Gunnars tankar om framgångarna;

– Det är lättsam mat till högtidliga tillfällen och jag tror att det är den neutrala och balanserade smaken som gjort smörgåstårtan populär, säger Gunnar stolt.
smörgåstårta
Vid studenten är det än idag populärt att bjuda på smörgåstårta.

Gunnars smörgåstårta hedras


Det har hänt en hel del sedan Gunnars första smörgåstårta gjordes för 50 år sedan hos Wedemarks konditori. Gunnars smörgåstårta har vunnit mängder av priser och har till och med fått en egen dag i almanackan. Sällskapet ”Smörgåstårtans vänner” har instiftat Smörgåstårtans dag till den 13:e november och det är inte en vanlig dag för det är nämligen Gunnars födelsedag. Gunnar tycker att utnämningen av smörgåstårtans dag är fantastiskt kul och uttrycker sig så här:

– Det känns väldigt hedrande att smörgåstårtan blivit så uppskattad och det är kul att originalet står sig än idag, säger Gunnar.


Vissa påstår att smörgåstårtan är äldre


En del påstår att det fanns de som gjorde smörgåstårta redan innan 1965 men Gunnar undersökte väldigt noga i branschen efter att han kommit på idén och då hade ingen hört talas om något liknande. På frågan om vem som var först svarar Gunnar:

– Det som är riktigt säkert är att jag lanserade den för 50 år sedan i konditoribranschen, den fanns inte då, säger Gunnar.
skruf jonas ydén
Smörgåstårta med räckor och ägg är en av de mer populärare varianterna.
 

Vitt vin passar bäst till smörgåstårta


Bibbi Widengren som är chef på konditoriet där smörgåstårtan tog sina första stapplande steg använder man nästan samma recept som Gunnar tog fram en gång i tiden och har sin givna plats i deras dagliga sortiment:

– Eftersom det var här den skapades har vi alltid smörgåstårtor i montrarna. På många andra ställen måste man beställa i förväg, säger Bibbi.

En av de få skillnaderna som konditoriet har gjort på Gunnars ursprungsrecept är att man numera använder ett grövre vetebröd, i övrigt är receptet på smörgåstårtan sig lik. Och på frågan om vad man ska dricka till en smörgåstårta svarar hon;

– Det mesta går att dricka till en smörgåstårta. Men vitt vin passar bäst om man vill göra det lite festligare, säger Bibbi.


Vi älskar fortfarande Gunnars smörgåstårta


Gunnar har tillsammans med personalen på Wedemarks konditori gjort närmare 400 000 smörgåstårtor och idag som pensionär gör han främst på beställning. Samtidigt har Gunnar nya tankar på att utveckla konceptet och ta smörgåstårtan till nästa utvecklingsfas. På frågan om Gunnar har tröttnat på smörgåstårta svarar han;

- Nej, jag äter det inte så ofta nu men jag har inte tröttnat på det alls, säger Gunnar.


Smörgåstårtan har kanske tappat en del i storstäder men verkar återigen öka i populäritet och på en hel del håll i landet så har den alltid varit populär.

- Den kanske förlorade sin popularitet i storstäderna, men aldrig på landsbygden. Man kan titta på tidningar som Året runt och Hemmets journal, de har haft recept på smörgåstårtor i alla tider, säger etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström.


Källor i artikeln: Sydsvenskan, Östersunds-Posten, Nyheter24.se, SVT

SÅ HÄR FUNGERAR SKICKATÅRTA.SE

Se hur det går till när du beställer tårtor.

Beställ din smörgåstårta här!

När du vill göra din egna företagstårta så är prinsesstårtan den som passar bäst både för ett budskap som exempelvis er logotyp men också för att det är Sveriges populäraste tårta. Du väljer färg på marsipanen och laddar sedan upp en bild på din företagslogotyp, eller en annan valfri bild. I Sverige har vi 400 konditorier som är redo att baka och leverera din tårtor, oavsett om det är en eller ett par hundra.

Smörgåstårta räkor
Smörgåstårta räkor
fr. 515:-
Smörgåstårta vegetarisk
Smörgåstårta vegetarisk
fr. 559:-
Smörgåstårta lax & räkor
Smörgåstårta lax & räkor
fr. 709:-
Smörgåstårta skinka/rostbiff
Smörgåstårta skinka/rostbiff
fr. 709:-
Priserna på den här sidan är inkl. moms

SkickaTårta.se - Bakar tårtan på leveransdagen

Skicka Tårta - Tårtans innehåll

Alla tårtor som levereras av Skicka Tårta är färska bakverk och bakas av lokala konditorer nära där du vill få tårtan levererad.
När du skickar en tårta kan du få den levererat dit du önskar, Skicka Tårta levererar inom Sverige.
Skicka Tårta är en tjänst för dig som vill beställa färska bakverk på Internet och är en del av företaget Pastry Sweden AB.

När du beställer via Skicka Tårta tillverkas tårtorna på leveransdagen av ett konditori nära där det tårtan skall levereras.

En tårta är ett stort bakverk, normalt bestående av ett antal lager kaka (tårtbottnar) med fyllning emellan. Det finns även tårtor med tårtbotten av maräng.
Tårtan är avsedd att delas mellan flera personer. Ett motsvarande bakverk som är mindre, så att det endast utgör en portion, kallas normalt bakelse. En stubbe är en liten tårta.

Skicka Tårta - Ett gott hantverk

Skicka en tårta när du vill göra tillställningen till ett starkare och roligare minne. Med Skicka Tårta kan du beställa tårtor antingen till dig själv, dina nära och kära eller dina kunder. Här finns tårtor för alla tillställningar när du vill skicka en tårta som ex. logotårtor, företagstårtor, födelsedagstårtor, barnkalastårtor, studenttårtor och doptårtor.
Smaskiga tårtlänkar...!
 
 

 

Copyright© All rights reserved Pastry Sweden AB | Västra Rönneholmsvägen 66 | 217 41 Malmö | Sverige | Tel: +46-(0)10-330 01 01 | Email